Andulka vlnkovaná

Andulka vlnkovaná (Melopsittacus undulatus), původní český název papoušek vlnkovaný, je malý papoušek původem z Austrálie. Díky svojí hravé roztomilé povaze a krásnému zbarvení patří mezi nejoblíbenější chované papoušky. Latinské slovo „Melopsittacus“ znamená „zpěvný papoušek“, „undulatus“ znamená „vlnkovaný“. Je asi 18 cm velká a váží asi 26 - 29 gramů. Dožívá se až 10 let.

Původní forma andulky má trup, kostřec, zadní hřbet a vrchní ocasní krovky zelené, žlutě zbarvenou hlavu s vlnkováním v zadní polovině hlavy a kolem očí, s modrými a černými skvrnami pod očima, kropenatými křídly a modrým ocasem. Tato původní forma andulky je vyobrazena na prvním obrázku. V zajetí však chovatelé vyšlechtili také žlutou, bílou, modrou i další barevné variace.

Pohlavní dimorfismus

Sameček se od samičky liší barvou ozobí. U původní zelené formy je ozobí u samečka modré, zatímco u samičky bělavé či hnědé (u některých forem zanikla). Neplatí však, že by ozobí bylo vybarvené již od mládí, ale naopak se u obou pohlaví vybarvuje postupně během života.

Andulky ve volné přírodě, autor: Jim Bendon

Zbarvení a barevné variace

Život andulek v přírodě

Mimo hnízdění se andulky vlnkované seskupují do obrovských hejn a společně hledají vodu a potravu. Když andulky najdou vodu, tak se často srážejí a hodně se jich utopí. Je znám případ, kdy bylo z jednoho jezera vyloveno 5 tun mrtvých andulek. Protože se jedná o pouštního ptáka, i ona vydrží dlouho bez vody, kolem 20 dní. Živí se převážně semeny trav. Když začne pršet a andulky mají dostatek potravy, oddělují se z velkého hejna malá hejnka a z těch se oddělují páry. Začíná hnízdění. Když párek najde dutinu, nastane páření, které působí láskyplně, protože sameček při něm svoji samičku objímá křídly.

Zdroj: Wikipedie

Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum