Štětka, štětec nebo váleček?

28. září 2018 - zdroj tisková zpráva

Štětka, štětec nebo váleček?

Nabídka štětek, štětců a válečků je velmi široká a mnohdy nevíme jak správně vybrat.

Obecně platí, že pro vtírání nátěrové hmoty do podkladu jsou vhodnější štětec nebo štětka, a to zejména u hrubých nebo nestejně savých podkladů.

Zřejmé je to i při penetraci stěn. Do tmelu, stěrky nebo savé omítky se vsakuje větší množství penetrace než do ploch se starými nátěry, tedy když na štětku nebo štětec přitlačíme, dostaneme do stěny větší množství penetračního nátěru. Při používání válečku by byla práce náročnější. Například první nátěr sádrokartonu bychom měli dělat štětkou. Na nátěry vápnem, bychom měli používat výhradně štětku nebo štětec.

Která štětka je vhodnější?

Štětka s přírodními štětinami nasákne větší množství nátěrové hmoty než štětka s umělými štětinami. Štětkami s umělými štětinami zpravidla malujeme nově omítnuté stěny, nebo je používáme na zednické práce pro vlhčení podkladů. Na preciznější malbu jsou vhodnější štětky s přírodními vlákny.

Při výběru štětky zkontrolujeme, zda je většina štětin stejně dlouhá, to znamená, že dobře nasaje nátěr. Proto při jejím výběru zmáčkneme mezi prsty štětiny ve vrchní části a u rukojeti.Síla svazku by měla být na obou místech stejná. Štětec také promneme zda nepouští štětiny, ty nesmějí zůstat zejména v posledním nátěru. Aby malířská štětka nepouštěla štětiny, namočíme ji před užíváním na půl hodiny do vody, štětiny tím zvláční. Pozor ale na délší namáčení, štětiny pak mohou bobtnat a měnit své vlastnosti.

Tvar štětce volíme podle charakteru práce. Nejčastěji používáme ploché štětce, které nabízejí více možností jak vést stopu a při namáčení lze dobře kontrolovat, kolik barvy nabíráme. Oválné štětce volíme pro lakování rovných ploch, pracuje se s nimi rychle a při průhledném nátěru nejsou tolik vidět nepřesnosti.

Štětce s přírodními štětinami lze použít na jakékoli barvy. Štětce s umělými štětinami jsou vhodné zejména pro vodou ředitelné barvy, protože při natírání syntetickými barvami či odstraňovači starých nátěrů by je vzájemné chemické reakce mohly poškodit. Neplatí to však doslova. Většina výrobců dnes vyrábí kombinované štětce, které obsahují jak přírodní, tak syntetické (polyamidové) vlákno. K lazurování jsou vhodné štětce s umělými štětinami, které mají mikroskopické komůrky a tím umožňují nanášet větší množství lazury na jedno namočení a lépe ji roztírat.

Neplatí pravidlo, že čím širší štětec použijeme, tím rychleji plochu natřeme. Některé předměty se širším štětcem natírají špatně, práce tedy trvá déle. Se širším štětcem dobře zvládneme řídké nátěrové hmoty nebo penetrace, jestliže však budou barvy hodně husté, budeme mít potíže, měli bychom použít užší štětec. Pokud natíráme častěji, vyplatí se nakoupit několik štětců různých šířek a používat je podle charakteru natíraného předmětu.

Stejně dlouhé štětiny umožňují stejnoměrný nátěr, pro běžné nátěry stačí štětce s různě dlouhými štětinami. Ke stejnoměrnému roztírání přispívají štětiny s mikroskopicky roztřepeným zakončením, které se používají u vodou ředitelných barev.

Válečky vybíráme podle povrchu.

Válečky na krátké rukojeti, nebo připevněné k teleskopické tyči usnadní práci na malých i velkých plochách.

Obecně platí, že čím jemnější váleček, tím hladší povrch malby nebo nátěru a zároveň také méně nasáté barvy na jedno namočení. Pro velké plochy, například stěny v bytě, proto raději volíme váleček nejen větší, ale také s delším vlasem, abychom najednou natřeli větší část a snížili tak počet napojování, která by bylo potřeba opravovat.

Podle nátěrové hmoty vybereme i materiál, ze kterého je váleček vyroben. Např.:

Molitanové (pěnové) válečky a s nylonovým vlasem se hodí na vodou ředitelné i syntetické barvy.

Velurové použijeme na laky, základové a antikorozní barvy.

Vlněné jsou vhodné na vodou ředitelné barvy (latexové, silikátové)

Polyesterové a mohérové válečky s vlasem do 4 mm na vodou ředitelné barvy, které je třeba nanášet ve zředěném stavu.

Polyakrylové jsou vhodné na husté barvy, a to jak syntetické, tak vodou ředitelné.

Tvar a velikost válečku volíme podle toho, co budeme natírat.

Nový váleček je dobré před prvním použitím vymáchat ve vlažné vodě či v lehkém saponátu, abychom smyli případné nečistoty z výroby, a nechat jej uschnout. Ihned po použití váleček vymyjeme, protože zaschlá barva se z něj odstraňuje špatně, zejména pokud je syntetická.

Kontakt:

Matoli s.r.o.

Náměstí T.G.Masaryka 10

345 61 Staňkov

www.matoli.cz

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | registrace | Facebook | mapa stránek | diskuzní fórum